Panduan Vitamin Semasa Hamil

Panduan Vitamin Semasa Hamil

 

Ramai ibu mengandung yang mengabaikan pengambilan vitamin sewaktu mengandung. Even vitamins yang doktor prescribe pun tak nak ambil juga. Berbagai-bagai alasan yang diberi seperti makan tapi muntah balik, perut tak nak terima vitamin, tak sedap dan macam-macam lagi.

 

Alhamdulillah masa Sofia mengandungkan Bella dahulu takde masalah tak nak makan vitamin. Cuma ada masalah takde selera makan sahaja dan susu. Cukup takleh nak minum susu masa tu. Aih.

 

Kali ni Sofia nak kongsikan tentang vitamin-vitamin yang  penting semasa hamil. Ni bukan untuk saje-saje makan. Vitamin-vitamin ni penting untuk tumbesaran janin dalam kandungan. Nak baby kita sihat kan? Haa makan vitamin yang doktor suruh makan tu ye.

 

panduan vitamin semasa hamil

Set Kehamilan Shaklee

 

Tak nak makan vitamin yang doktor prescribe? Nak cuba makan set kehamilan Shaklee?

 

Antara sebab-sebab ibu mengandung memilih Shaklee adalah :

– Kerana Shaklee memilih bahan semula jadi paling asli dan paling tulen dalam ramuan produk.
– Kerana produk Shaklee tidak mengandungi sebarang bahan tiruan dan bahan kimia berbahaya.

 

Set Kehamilan Shaklee terdiri daripada ESP, Vitamin C Sustained Release, B-Complex, Vita-lea (multi-vitamin), Ostematrix (kalsium) dan OmegaGuard (minyak ikan yang mengandungi Omega 3).

Klik untuk testimoni mereka yang menggunakan set kehamilan Shaklee.

 set ibu hamil————————————————–

Berminat? Anda boleh terus membuat pesanan di sini.

 

esell-shaklee-logo

 

 

ATAU boleh juga menghubungi Sofia seperti biasa untuk konsultansi dan order.

 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Share Button

Spina Bifida dan Asid Folik

Apa itu Spina Bifida?

spina bifida

 

Spina bifida adalah sebahagian daripada kumpulan kecacatan kelahiran dipanggil kecacatan tiub neural. Tiub neural adalah struktur embrio yang akhirnya berkembang menjadi otak bayi dan saraf tunjang dan tisu yang mengelilingi mereka.

 

Biasanya tiub saraf terbentuk diawal kehamilan dan ditutup pada hari ke-28 selepas persenyawaan. Pada bayi dengan spina bifida, sebahagian daripada tiub neural gagal untuk terbentuk atau menutup dengan betul, menyebabkan kecacatan pada saraf tunjang dan tulang-tulang di tulang belakang.

 

Pencegahan Spina Bifida

Asid folik yang diambil dalam bentuk supplemen sekurang-kurangnya satu bulan sebelum konsepsi dan semasa trimester pertama kehamilan banyak mengurangkan risiko spina bifida dan lain-lain kecacatan tiub neural.
 
Ia adalah penting untuk mempunyai asid folik yang cukup dalam sistem anda pada minggu-minggu awal kehamilan untuk mencegah spina bifida. Oleh kerana ramai wanita tidak mengetahui bahawa mereka sedang hamil pada masa awal kehamilan, pakar-pakar mengesyorkan bahawa semua wanita dalam usia yang boleh melahirkan anak mengambil makanan tambahan harian sebanyak 400 mikrogram (mcg) asid folik. Terdapat beberapa makanan termasuk roti, pasta, nasi dan sarapan bijirin yang diperkaya dengan 400 mcg asid folik bagi setiap hidangan. Asid folik disenaraikan di pakej makanan sebagai folat.
 
Jika anda sedang aktif mencuba untuk hamil, pakar kehamilan paling percaya penambahan sekurang-kurangnya 400 mcg asid folik sehari adalah pendekatan yang terbaik untuk wanita yang sedang merancang kehamilan. Badan manusia tidak menyerap folat semudah ia menyerap asid folik sintetik dan kebanyakan orang tidak mendapat jumlah yang disyorkan folat melalui pemakanan sahaja, jadi vitamin tambahan adalah perlu untuk menghalang spina bifida. (Source – http://www.mayoclinic.com/health/spina-bifida)
 
 

B-Complex

 

Perbezaan Shaklee

 
Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini adalah kerana asid folik yang semulajadi tidak mudah di serap tubuh dan hampir 99% asid folik di pasaran bersifat sintetik.
 
B-Complex Shaklee mengandungi lapan (8) komponen penting vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, Biotin dan Asid Folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

————————————————–

Hendak mendapatkan B-Complex Shaklee? Anda boleh membuat pesanan di sini

esell-shaklee-logo

ATAU boleh juga mengubungi Sofia seperti biasa untuk konsultansi dan order.

 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Untuk Info & Order:
 
Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...