Panduan Penjagaan Kulit Bayi

Melihat bayi yang berkulit putih gebu, pasti rasa geram seperti hendak mencubitnya sahaja. Namun bukan semua bayi dikurniakan kulit secantik dan seputih salju.

Bagaimana hendak mendapatkan kulit bayi yang bebas daripada cela? Mungkin tip berikut boleh dijadikan panduan untuk menjaga kulit bayi sihat dan bersih.

 

Panduan Penjagaan Kulit Bayi

1. Pilih pakaian dan kelengkapan tempat tidur yang diperbuat daripada kain kapas. Ia membantu kulit bernafas seterusnya membuatkan bayi selesa.

 

 
2. Pilih fabrik semulajadi seperti kain kapas untuk pakaian bayi anda kerana ia kurang merengsakan kulit mereka.

 

 
3. Elakkan penggunaan buih mandi yang beralkali kerana boleh mengeringkan kulit bayi. Sebaiknya titikkan beberapa titisan krim mandian susu ke dalam besen mandian. Selepas mandi, sapukan losyen pada badan bayi.

 

 
4. Simpan pakaian bayi dalam bekas yang bertutup untuk mengelakkan daripada habuk dan hama yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi.

 

 
5. Kerap membasuh sarung bantal, tilam dan permainan lembut bayi bagi mengelakkan pembiakan kuman.

 

 
6. Pastikan anda kerap menukar lampin pakai buang bayi terutama bila dia asyik membuang air kecil. Sebelum memakaikan lampin yang baru, sapukan krim perlindungan pada punggungnya untuk memberikan kulit bayi perlindungan tambahan.

 

 
7. Air mandian bayi hendaklah suam-suam kuku dan bukan panas supaya kulit bayi tidak mudah mengalami kerengsaan.

 

 
8. Jangan memandikan bayi dalam masa yang lama untuk mengelakkan kulit bayi daripada berkedut.

 

 
9. Penggunaan losyen pelembap turut membantu mengekalkan kelembutan dan kekuatan kulit bayi. Gunakan pelembap yang tidak mengandungi alpha hydroxyl acids atau pelindung cahaya.

 

 
10. Kuku bayi sangat tajam, nipis dan memanjang dengan cepat. Anda perlu kerap merapikan kukunya iaitu dua kali seminggu. Ia untuk mengelakkan kuku bayi baru lahir boleh mencakar kulit muka mereka sendiri.

 

 
 

 

Isabella – Beberapa minit selepas lahir pada 4 September 2012

Anda sedang mencari set berpantang? Klik sini untuk Set Bersalin Shaklee.

Anda sedang mencari set menyusu? Klik sini untuk Set Menyusu.

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Share Button
Continue Reading

Set Bersalin Shaklee

Saya belum mengenali Shaklee masa bersalin bulan September lepas. Saya hanya kenal Shaklee semasa saya menghadapi kesukaran untuk membuat stok susu untuk Bella. Jadi tak sempat la saya mencuba Set Bersalin Shaklee. Terasa rugi tak kenal Shaklee semasa waktu berpantang. Semua kawan-kawan yang telah mencuba Set Bersalin Shaklee semasa dalam pantang berkata yang mereka lebih bertenaga walaupun tak cukup tidur.

 

RUGI!!! Rugi saya tak mengamalkannya dari berpantang. Set bersalin yang saya beli atas nasihat makcik-makcik dan saudara-mara, masih ada lagi tersimpan di dalam almari kerana semasa berpantang, Bella mengalami jaundis jadi doktor tak galak menggunakannya. Akibatnya, semasa berpantang badan terasa lemah dan tak bermaya dengan tidur dan rehat yang tak cukup.

 

Set Bersalin Shaklee sesuai digunakan sejurus selepas bersalin, tak kira normal atau ceaser. Ia juga sesuai diambil oleh ibu walaupun bayi mengalami jaundis.

Apa yang ada dalam Set Bersalin Shaklee?

1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)

Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting untuk kesihatan optimum dan perlu dalam menjamin kesejahteraan secara am.
 
Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2) Sustained Release Vita-C PlusTM 500 mg

Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.

3) B-Complex

 Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik.

4) Zinc Complex

Membantu penyembuhan luka bersalin dengan lebih cepat dan membantu mengelakkan post-natal depression.
Set bersalin sering di ambil bersama Set Penyusuan Asas Shaklee yang terdiri daripada Alfalfa Complex dan Energizing Soy Protein (ESP).
 ————————————————–
 
Hendak mendapatkan Set Bersalin Shaklee? Anda boleh membuat pesanan di sini

esell-shaklee-logo

 

 

ATAU boleh juga menghubungi Sofia seperti biasa untuk konsultansi dan order.

Jimat lebih bila anda menjadi ahli Shaklee.  Klik sini untuk cara jadi ahli.

 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Share Button
Continue Reading

Set Family Wellness Shaklee

Set Family Wellness

Apa itu Set Family Wellness Shaklee? Ianya adalah set paling asas yang boleh digunakan oleh seisi keluarga.
 
Set Family Wellness terdiri daripada Energizing Soy Protein, Vita-Lea, Vitamin C dan B-Complex.
 
set family wellness
 
 
1) Energizing Soy Protein (ESP)
Membekalkan 14gram non-GMO protein berkualiti tinggi (dalam setiap hidangan) yang mengandungi semua asid amino yang diperlukan oleh tubuh bagi mengekalkan tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh. Ia membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis vitamin B yang diperlukan tubuh dan separuh daripada jumlah keperluan kalsium harian, serta membantu membina dan perbaiki tisu badan yang rosak.




2) Vita-Lea (with iron formula)
 
Merupakan multivitamin yang dilengkapi dengan 12 jenis vitamin dan 7 jenis galian yang diperlukan oleh tubuh. Mereka yang mengalami tekanan darah rendah akibat kekurangan zat besi adalah digalakkan mengambil 2 biji vitalea setiap hari untuk mengatasi masalah ini.


3) Sustained Release Vitamin C
Satu tablet vitamin C bersamaan dengan 7 biji setengah oren asli. Vitamin C Shaklee didatangkan dengan fungsi sustained release dimana ia akan dilepaskan secara berperingkat mengikut masa demi memastikan vitamin C tersebut kekal dalam badan, memandangkan vitamin C merupakan vitamin larut air yang mudah musnah, sangat penting untuk pembentukan kolagen, sistem imun badan, bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit. 



4) B-Complex
Mengandungi 8 kumpulan vitamin B untuk memenuhi keperluan badan. Bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindak balas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh. Disebabkan itu, vitamin B merupakan vitamin paling utama dalam mengatasi kelesuan dan tekanan. Ia mempunyai elemen yang meningkatkan metabolisma, tenaga dan kesihatan otak serta membantu kulit wajah kelihatan berseri dan tidak kusam.



Kebaikan Set Family Wellness

 
1) Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
2) Membantu anda merasa lebih bertenaga
3) Menguatkan sistem imun anda
4) Membekalkan khasiat untuk kulit rambut, kuku, tulang dan otot yang sihat.
 
 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Share Button
Continue Reading

Promosi Bulan Februari 2013 – OmegaGuard™

omegaguard

Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

DHA dan EPA daripada Omega penting untuk pembentukan otak dan mata bayi. Ia juga akan mengawal paras kolestrol dalam badan ibu hamil.

Shaklee OmegaGuard™ merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.

 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : shakleebysofia
Share Button
Continue Reading

Meal Shakes Testimoni

Meal Shakes Testimoni

meal shakes testimoni

TESTIMONI PERTAMA

“Syukur Alhamdulillah.. Jun 2012 – saya mula ambil Meal shakes untuk Darwish dengan Siti Hajar.. masa tu berat Darwish cuma 9.4kg. Seawal umur dia setahun memang itulah berat dia sehinggalah saya jumpa Shaklee. Darwish mengidap asma dan sangat senang terkena selsema, demam dan batuk sebab dia duk taska. Sangat ‘picky eater’.. dan berat badan yang sering dapat teguran dari doktor dan nurse.. ‘berat tak cukup’.. hurm.. pening memikirkan masalah ni.

Now.. setelah hampir 3 bulan ambil Meal shake secara konsisten untuk darwish. Meal shakes pertama dah habis pun. Kali kedua saya ambil dengan Laila Ismail. Tiada lagi demam, batuk dan selsema yg kerap.. sangat-sangat kuat makan. Kadang-kadang pilih jugak.. yang xsedap la. Yang paling saya seronok, checkup hospital dia last tuesday haritu.. berat dia dah 10.3kg. saya tersenyum.. apa yang buat saya lagi seronok, next appoinment.. doktor cakap kalau keadaan dia ‘terlebih’ baik dari hari ini, dia xperlu ambil inhaler 2 kali sehari dah.. sekali sehari je. Yahoo!!! harap-harap pasnie dia tak payah pakai terus.. InsyaAllah.
 
Saya sangat yakin Shaklee mampu transform hidup saya sekeluarga.. Thanks a lot.” – Ummi Darwish


TESTIMONI KE-DUA

“Just realize Meal shakeS ni rupanya bukan setakat membantu anak yang picky eater, malah membantu kanak-kanak yang ada masalah ekzema.

Anak saya yang sulung ada masalah ekzema..Selalu garu-garu badan masa tidur dan bila waktu panas .Kulit dia memang kering sampai celah-celah pelipat siku dan bawah lutut mesti teruk sebab dia garu. Sampai kena consult dengan pakar kulit la. Setiap bulan mesti kena beli set pelembap, sabun mandi dan juga ubat makan. Tapi saya tak pernah bagi makan pun ubat kulit tu. Saya hanya apply sabun mandi dan pelembap saja.

But now, since saya bagi makan Meal shakes tiap-tiap hari, memang dia dah takde garu-garu dan mengalami kulit kering. Agak lama juga tak bergantung dengan pelembap-pelembap tu semua. Dah beberapa bulan jugakla. Alhamdulillah, saya baru sedar rupanya Meal shakes ni memang membantu untuk mereka yang mengalami ekzema. Ianya adalah multivitamin yg dapat meningkatkan imunisasi kanak-kanak. Pada asalnya saya beli Meal shakes ni bertujuan supaya anak saya berselera makan. Memang nampak dia sudah berselera makan. Tapi rupanya ada kelebihan lain lagi yang saya tak sedar. So, thank you to Shaklee sebab memang terbukti produknya berkesan.” – Puan Ku Hasnah
 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Continue Reading