Happy 3rd Birthday My Little Isabella

Hari ini 4 September 2015.

 

3 tahun yang lalu pada masa ini Sofia masih di Labour Room, KPJ Tawakkal Specialist Hospital.

 

Beberapa jam di Labour Room, terpaksa dikejarkan ke Operation Theatre kerana anak dalam kandungan ini tak nak keluar dari kandungan ibunya melalui cara biasa.

 

Tangisan pertama yang Sofia dengar darinya, Sofia pun turut menangis sama. Tangisan bahagia seorang ibu. Seronok tak terkata.

 

Terima kasih Allah kerana rezekiMu ini. Terima kasih mama kerana melahirkan Sofia. Itu ucapan pertama Sofia kepada mak Sofia selepas melahirkan Bella.

 

Mama sayangkan Bella. Semoga Bella membesar menjadi seorang anak yang solehah dan seorang yang turut perintah Allah.

 

Mama jaga Bella. Semoga bila tiba waktunya, Bella juga menjaga mama dengan penuh rasa kasih dan sayang.

 

I love you Nik Nur Diana Isabella.

shaklee gombak

Continue Reading

Related Posts

Selamat Hari Kebangsaan Yang ke 58

hari kebangsaan

MERDEKA!!!

MERDEKA!!!

MERDEKA!!!

 

Selamat Hari Kebangsaan yang ke 58 Malaysia!

 

Semoga kemerdekaan yang dirasai ini kekal selamanya.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

Ayam Bakar Rangup

Makanan kegemaran anak Sofia, Bella ialah ayam. Bagi je la ayam masak apa. Dia akan makan. Yang dia paling suka ialah ayam goreng.

Kalau dapat ayam goreng, mesti licin.

ayam bakar
Tengok tu… licin!
shaklee selangor
Mungkin sebab semasa mengandungkan Bella Sofia memang suka makan ayam goreng terutama KFC, sekarang dah jadi kegemaran Bella pula.

 

Tapi tak elok juga kalau selalu sangat makan ayam goreng nih.  Nasib baik makcik Bella (adik Sofia) ada terjumpa resipi ayam bakar rangup ni di facebook.  Ianya di bakar dalam oven tapi rasanya sebijik macam ayam goreng. Dan yang paling best tu, Bella suka! Jadi takde la setiap hari bagi Bella makan ayam goreng. Sofia namakan ini Ayam Bakar Rangup. Sebab apa? Sebab ianya dibakar dan sangat rangup hehehe

Ayam Bakar Rangup

 

Ayam Bakar
Ayam Bakar Rangup

Resipinya di sini:

Bahan-bahan

– 2 keping isi ayam bahagian dada tanpa tulang dan kulit. Letakkan sedikit garam dan lada hitam ke atas ayam dan tinggalkan sebentar.

– pecahkan 2 biji telur ayam di dalam mangkuk. Letakkan 1 sudu besar minyak zaitun.

– di dalam mangkuk berlainan pula, hancurkan 3 hingga 4 cawan cornflakes dan masukkan 1 sudu besar daun ketumbar bersama 1/2 sudu kecil garam. Gaulkan.

– di dalam mangkuk berlainan, masukkan 4 sudu besar tepung gandum.

 

Cara-cara menyediakan

– Ambil ayam dan salutkan dengan tepung gandum, kemudian salutkan dengan telur dan salutkan bersama cornflakes.

– Aturkan di atas dulang. Jangan lupa untuk melapik dulang dengan kertas minyak.

– Masak di dalam ketuhar oven selama 15 minit yang telah dipanaskan pada 200 darjah Celcius.

– Keluar dan terbalikkan ayam dan masukkan semula ke dalam oven selama 15 minit juga. Ingat! Kepanasannya sama iaitu 200 darjah Celcius.

 

Selamat mencuba!!!

Kredit: Tastemade

 

Tengku Sofia Sabrina

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

Ayam Panggang

Beberapa hari yang lalu teringin nak gunakan Electric Grill yang telah dihadiahkan kepada kami semasa majlis perkahwinan kami hampir 4 tahun yang lalu. Seumur hidup Sofia tak pernah gunakan grill jadi rasa tak yakin tu ada. Tetapi kali ni keinginan tu lebih besar daripada perasaan tak yakin. Terasa lama tak makan ayam panggang. Lama tak makan steak. Nak cuba buat sendiri.

Ternampak jualan ayam yang telah diperap semasa kami ke Giant Batu Caves untuk membeli barangan dapur.  Apa lagi, bagai pucuk dicita ulam mendatang…Sofia terus beli ayam tersebut dan nekad nak memanggang malam nanti.

Apa yang susah. Letak aje atas grill kan? Betul la senang aje hehehe. Setengah jam Sofia duk cuba pasangkan grill tersebut. Rupa-rupanya dia ada safety devise. Tak ikut, mana nak panas grill tu Sofia oooi. Tu laaa. Tak baca lagi. By this time perut dah berbunyi.

Bila dah pasang, baru la seronok. Ikut suka hati je letakkan ayam kat atas grill. Pastu balik balik kan ayam. Sampai la pada satu ketika api tiba-tiba naik. Menjerit macam satu rumah nak terbakar. Terus bagi suami yang settlekan. Takut Sofia tiba-tiba api menyala. Sofia ingat guna electric grill mana ada api. Jangan terkejut. Lemak pada kulit ayam akan membuatkan api marak. Lenkali bagi suami je yang uruskan kalau nak memanggang ni. Sofia tak nak buat dah. Nak tunggu makan aje hehehe.

Ayam disusun atas grill. Tunggu beberapa minit kemudian balik-balikkan.
Ayam disusun atas grill. Tunggu beberapa minit kemudian balik-balikkan.

 

ayam panggang
Ayam panggang siap!

 

Haaaa akhirnya siap ayam panggang kami. Kami makan bersama kentang lenyek dan coleslaw. Kentang lenyek ni buat sendiri tau! Siap Google resipi kentang lenyek dan black pepper sauce. Coleslaw tu guna aje coleslaw dressing daripada Lady’s Choice. Terbaik!!!  Gabungan ke tiga-tiga makanan di dalam pinggan tu memang sedap sekali. Dan yang paling Sofia suka ialah ianya MURAH. MURAH sahaja jika nak dibandingkan dengan satu set ayam panggang di kedai. Lenkali nak buat lagi. Pasni nak try perap sendiri aje ayam tu. Encik Google kan ada 🙂

Akhir sekali, Sofia nak kongsi cara-cara memanggang ayam agar ianya tidak kering, dan masih juicy. Masa memanggang tak tahu pun cara ini. Bantai ikut suka aje tapi rupa-rupanya kami telah menggunakan teknik yang betul iaitu :

1. Preheat on high for 10 minutes

2. Grill on high heat

3. Finish on medium-low

Tak boleh tengok lama-lama sangat video kat atas. Nanti perut jadi lapar pulak hehehe.

Oh ya, ayam panggang ni lebih berkhasiat daripada ayam goreng. Ia adalah rendah lemak dan tinggi protein. Sangat sesuai untuk orang yang nak berdiet.

 

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Continue Reading

Related Posts

My Shaklee Effect

This is My Shaklee Effect – This is My Story

Shaklee Effect Sofia. Bermula dengan set menyusu yang Sofia makan sejak Bella berusia sebulan, Sofia kini konsisten makan beberapa supplemen dan vitamin Shaklee setiap hari. Bella sudah pun berhenti breastfeed tapi disebabkan kelainan yang Sofia dapat rasakan setiap kali memakannya Sofia teruskan juga dan kini memang sudah jatuh cinta heads over heels dengan jenama dan produk ini.

Continue Reading

Related Posts

Berhenti Kerja

Dah setahun lebih Sofia berhenti kerja sebagai akauntan di sebuah firma audit dan ejen cukai.

Ramai juga yang bertanya tak rindu ke bekerja dahulu? Tak rindu ke duit gaji setiap bulan?

Sebenarnya Sofia lebih rindukan Bella. Tak boleh nak tinggalkan Bella lama-lama. Gaji? Alhamdulillah sekarang dapat duit bulanan daripada hasil menyebar kebaikan Shaklee.

Ini lebih banyak memberi kepuasan kepada Sofia. Puas kerana dapat menolong ramai orang jadi sihat. Alhamdulillah.

Apa yang syok duk kat rumah? Boleh melayan ragam Bella.

Tadi tengok Madagascar sekarang tengok cerita Donald Duck pula.

Ada yang ingin rasa apa yang Sofia dah rasa bersama Shaklee?

Boleh hubungi Sofia ye.

Video di bawah – Bella sedang menonton cerita kartun Donald Duck. Bila dah habis Bella kata habis, habis…

 

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page : Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page : Its All About The Vits
Continue Reading

Related Posts

Performance Drink Percuma di Taman Tasik

Alhamdulillah.

 

Semalam telah dipermudahkan urusan kami untuk memberi Performance Drink percuma kepada pengunjung Taman Tasik Titiwangsa. Sambil itu kami juga menghulurkan flyers tentang produk Shaklee.

 

Walaupun hujan turun dengan lebat sejak jam 3 pagi, masih ramai pengunjung yang datang untuk beriadah.

 

air percuma di taman tasik

 

10441927_10152466370870958_2839191541907542766_n

 

1922335_10152466371040958_2841021970739682893_n

 

10646615_10152466370815958_2223996079045696190_n

 

KELEBIHAN PERFORMANCE DRINK

 

1. Ia terbukti secara klinikal  dapat menyokong tahap hidrasi lebih cepat berbanding air. 
 
2. Performance Drink juga mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi lain.
 
3. Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.
 
4. Terbukti secara klinikal:Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi, memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.
 
5. Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.
 

Ia memang sesuai untuk acara beriadah dan bersukan. Rasanya sangat sedap iaitu perisa oren. Memang menjadi kegemaran Sofia sekeluarga terutama apabila cuaca panas terik dan semasa bulan puasa kerana ia memberi tahap dehidrasi yang lebih baik berbanding air biasa.

Pernahkah anda mengalami tahap dehidrasi melampau? Kulit bibir yang mengelupas atau rasa mual juga tanda-tanda badan sedang mengalami tahap dehidrasi yang terlampau. Jadi, cubalah anda minum segelas Performance Drink hari ini.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves

Continue Reading

Related Posts

Kisah Si Anak Meal Shakes

Bella dan Meal Shakes

Sofia mula bagi Bella meal shakes semasa Bella berumur setahun lebih. Sebelum Bella makan meal shakes Bella memang kurang makan nasi. Bila minta pendapat doktor, beliau cadangkan Sofia biarkan Bella berlapar. Katanya jangan bagi susu. Susu cukup 3 kali sehari sahaja. Waktu yang lain biarkan dia lapar dan bagi nasi pada waktu itu. Sofia tak buat pun. Rasanya mak mana yang sanggup buat begitu.

Jadi Sofia mula bagi Bella meal shakes. Alhamdulillah Bella memang takde masalah makan sehinggalah beberapa bulan lepas.

Bella demam tapi tak lama. Tapi sempat hilang selera makan. Badan pun mulai kurus. Meal shakes masih terus diberi kepada Bella.

Bella masih tak mahu makan dan hanya bergantung kepada susu sehinggalah bulan lepas.

Makan nasi dah boleh habis sepinggan. Tengah malam minta nak makan roti. Sepinggan spaghetti goreng pun mampu di habiskan.

Mungkin lambat effect meal shakes kepada Bella tetapi bila dah menjadi, Sofia terasa happy sangat. Harapan Sofia agar Bella akan terus makan dan membesar seperti kanak-kanak yang lain.

kisah si anak meal shakes
Habis Sepinggan Spaghetti

 

cuit pulut
Kisah hari ini pula, Bella naik atas riba mama. Ingatkan nak bermanja tapi dengan perlahan Bella hulurkan tangan ke bawah tudung saji dan mula mencubit pulut yang ada dan masukkan ke dalam mulut kecilnya

 

Inilah kisah si anak meal shakes Sofia but just don’t take my word for it. Banyak lagi testimoni daripada ibu-ibu lain tentang meal shakes ini dan perubahan yang telah diberi kepada anak-anak mereka.

meal shakes

 

Testimoni Meal Shakes

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

 

9

 

10

 

11

12Anda nak cuba meal shakes untuk anak anda?

Jangan segan untuk menghubungi Sofia. Nanti Sofia share cara minum meal shakes mengikut peringkat umur anak ye.

Bulan September 2014 dan Oktober 2014 ialah bulan promosi Meal Shakes beli 3 percuma 1  dan beli sambil menderma –> 10% daripada hasil jualan akan disumbangkan kepada 2000 rumah kanak-kanak yang kurang bernasib baik. Klik di sini untuk info lanjut.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

 

Untuk info dan order :

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Pengedar Shaklee Gombak 012-3390665
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : shakleebysofia
Continue Reading

Related Posts

Awet Muda Dengan Vivix

Selamat Hari Malaysia!!!

Di hari cuti ini Sofia rajin sikit nak pakai masker. Dah lama tak bermasker, maklumla sibuk sangat beberapa minggu nih.

Masker apa Sofia guna? Sofia guna vivix! Ya, vivix yang digunakan untuk minum setiap hari dan merawat pelbagai masalah  dan penyakit kronik juga adalah bagus untuk digunakan sebagai masker.

Ada juga yang campurkan vivix dan collagen powder untuk hasil yang lebih oomph tapi hari ini Sofia hanya gunakan vivix sahaja. Sikit aje yang diperlukan untuk diratakan di bahagian muka. Tinggalkan sehingga kering kemudian basuh.

 

awet muda dengan vivix
Bermasker vivix. Merah jadi muka

 

Hasil Selepas Bermasker Vivix
Hasil Selepas Bermasker Vivix – tanpa lotion, bedak, make-up dan lip stick.

Selepas bermasker vivix terasa kulit lembut dan licin sahaja. Sebelum bermasker, kulit terasa kering sangat. Memang best! Inilah rahsianya – Awet muda bersama vivix.

Vivix mengandungi resveratrol

RESVERATROL membantu untuk melawan penyakit serta melambatkan proses penuaan dan akan membuatkan anda kelihatan awet muda!

Sangat penting bagi Sofia yang dah berumur lewat 30an sekarang. Ramai juga yang beritahu Sofia kelihatan seperti baru berumur awal 30an. (bukti awet muda? hehehe)

Oh ya, ada juga artist kita yang konsisten menggunakan vivix.  Contohnya, Rita Rudaini.

rita rudaini

 

Sesiapa yang nak cuba bermasker dengan vivix ni dan rasai keajaibannya boleh la menghubungi Sofia ye. 🙂

ATAU

Boleh aje order terus daripada Shaklee di sini–> http://bit.ly/ShakleeOnlineOrderVivix

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat/Line: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves

Continue Reading

Related Posts

Happy 2nd Birthday Bella

Salam semua.

Hari ini tiada entri tentang supplement. Hanya ada entri tentang anak kesayangan kami, Nik Nur Diana Isabella kerana hari ini hari jadinya yang ke dua. Dah dua tahun dah umurnya. Kadang-kadang bekas ceaser masih terasa sakitnya. Terasa macam baru semalam lahirkan dia. Cepat sangat masa berlalu. Tak lama nanti tentu dia dah nak ke sekolah, universiti dan berumah tangga. Oh, cepatnya!!!

Bella
Bella

 

Hari ni buat pertama kalinya, Bella pergi menonton kartun di panggung wayang. Tengok cerita Ribbit keluaran KRU Productions. Suasana yang gelap dan panggung yang kosong, dari awal lagi Bella dah ajak kami keluar dari panggung. Tapi bila Sofia tunjuk di skrin hadapan dan kata nanti kita tengok tv besar, Bella pun diam dan tunggu.

Apabila mula siaran iklan dalam panggung tersebut, Bella seolah-olah terpegun. Mata hanya di skrin hadapan sahaja. Tak kelip langsung tengok tv besar itu. Masa cerita bermula, Bella nampak betul-betul menghayati jalan cerita tersebut. Tapi semuanya hanya ok selama satu jam sahaja. Bella tak suka cerita seram. Kalau ada cerita Upin dan Ipin yang menakutkan pun dia tak nak tengok. Bagi Bella salah satu episod Upin dan Ipin yang mencari harta karun dalam hutan dah cukup menyeramkan. Bella memang tak suka tengok episod yang itu.

Itulah yang terjadi dengan kartun Ribbit ini. Salah satu adegan Ribbit hendak ditangkap oleh buaya dan kawannya pula nak kena makan dengan labah-labah. Bella dah tak boleh tahan takut. Bella menangis ajak keluar dari panggung tersebut. Mama terpaksalah ikut. Kesian tengok air mata bercucuran keluar. :'(

mama n bella
Mama dan Bella

Bila dah keluar dari panggung, otomatik air mata berhenti mengalir dan Bella terus tersenyum. Lepas tu, kami pergi shopping lah! 🙂

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves

Continue Reading

Related Posts