Panduan Vitamin Semasa Hamil

Panduan Vitamin Semasa Hamil

 

Ramai ibu mengandung yang mengabaikan pengambilan vitamin sewaktu mengandung. Even vitamins yang doktor prescribe pun tak nak ambil juga. Berbagai-bagai alasan yang diberi seperti makan tapi muntah balik, perut tak nak terima vitamin, tak sedap dan macam-macam lagi.

 

Alhamdulillah masa Sofia mengandungkan Bella dahulu takde masalah tak nak makan vitamin. Cuma ada masalah takde selera makan sahaja dan susu. Cukup takleh nak minum susu masa tu. Aih.

 

Kali ni Sofia nak kongsikan tentang vitamin-vitamin yang  penting semasa hamil. Ni bukan untuk saje-saje makan. Vitamin-vitamin ni penting untuk tumbesaran janin dalam kandungan. Nak baby kita sihat kan? Haa makan vitamin yang doktor suruh makan tu ye.

 

panduan vitamin semasa hamil

Set Kehamilan Shaklee

 

Tak nak makan vitamin yang doktor prescribe? Nak cuba makan set kehamilan Shaklee?

 

Antara sebab-sebab ibu mengandung memilih Shaklee adalah :

– Kerana Shaklee memilih bahan semula jadi paling asli dan paling tulen dalam ramuan produk.
– Kerana produk Shaklee tidak mengandungi sebarang bahan tiruan dan bahan kimia berbahaya.

 

Set Kehamilan Shaklee terdiri daripada ESP, Vitamin C Sustained Release, B-Complex, Vita-lea (multi-vitamin), Ostematrix (kalsium) dan OmegaGuard (minyak ikan yang mengandungi Omega 3).

Klik untuk testimoni mereka yang menggunakan set kehamilan Shaklee.

 set ibu hamil————————————————–

Berminat? Anda boleh terus membuat pesanan di sini.

 

esell-shaklee-logo

 

 

ATAU boleh juga menghubungi Sofia seperti biasa untuk konsultansi dan order.

 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Share Button

Tips Menyusukan Anak Ketika Berpuasa

Menyusukan anak ketika berpuasa adalah selamat. Namun sekiranya ibu merasakan ia akan membahayakan kesihatannya atau anaknya, wanita itu dibenarkan untuk berbuka puasa.

Asasnya berpuasa tidak mengganggu pengeluaran susu ibu. Bagaimana pun, dehidrasi boleh menyebabkan susu ibu berkurang. Untuk mengelakkan keadaan ini berlaku, pastikan anda minum air yang secukupnya ketika bersahur dan berbuka puasa.

Berikut adalah antara tips pemakanan sihat yang membantu ibu-ibu menyusukan anak ketika berpuasa dan kekal bertenaga sepanjang hari.

(1) Ketika berbuka puasa, minum air, makan kurma dan madu dahulu. Ia untuk membekalkan tenaga segera kepada ibu-ibu yang keletihan berpuasa sepanjang hari.

(2) Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran

(3) Sebelum tidur, minum jus buah buahan segar atau air coklat suam yang ditambah dengan protein powder

(4) Minum air secukupnya

(5) Pastikan anda bersahur. Makan seperti biasa. Sebaiknya kurangkan makan makanan yang bergoreng.

(6) Minum shake kurma yang dicampur dengan susu/susu soya. Tambahkan oats bagi mendapatkan rasa kenyang yang lebih lama.

(7) Kurangkan minuman yang mengandungi banyak gula seperti carbonated drinks dan minum berkafein seperti kopi

(8) Ambil supplement untuk mengisi kekurangan nutrisi dalam diet sepanjang proses berpuasa. Sebagai permulaan, pengambilan multivitamin adalah digalakkan.

sumber: susu-terbaik.blogspot.com

 
 
Supplemen Shaklee yang boleh membantu ibu menyusu di bulan puasa
 

1. ESP
Protein shake untuk kekal bertenaga, dan juga milk booster.

2. Performance Drink

Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh dan justeru itu dapat mengelakkan dehidrasi. Bagi ibu hamil & menyusukan, sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter air sehari diperlukan bagi menjaga keseimbangan bendalir badan.
 
3. Alfalfa 
Alfalfa Shaklee mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. (Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini) Juga dikenali milk booster hebat.
 
4. Vita-lea
Vita-lea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting untuk kesihatan optimum dan perlu dalam menjamin kesejahteraan secara am.

Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

5. B-Complex
B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap (8 jenis vitamin B) bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. Asid folik dan B12 penting bagi wanita hamil dan wanita-wanita dalam mengawal emotional stress-level.

6. Vitamin C
Untuk meningkat sistem imun ketika puasa

7. Ostematrix
Kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi dan magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.

 


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Klik di sini untuk membuat pesanan –> http://bit.ly/SetMenyusuKetikaBerpuasa

ATAU

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu

 

Share Button

Kekurangan Kalsium dan Vitamin D – Rickets

“Rickets is more common in children who have darker skin and in children who are breast fed rather than bottle fed.

The most common cause of rickets is an extreme lack of vitamin D or a lack of calcium, or both together.

Your baby can get the vitamin D he or she needs from your breast milk (as long as you’re getting good amounts yourself) or from formula milk with vitamin D added. However, if you don’t get good amounts of vitamin D yourself, your breast milk will not provide much vitamin D at all and require you to give your baby vitamin D supplements. Older children can take vitamin D supplements, or get vitamin D by exposing their skin to the sun.

Research now shows that getting enough vitamin D during pregnancy is important for the health of your baby. If you’re pregnant you should consider taking a vitamin D supplement, particularly if you have darker skin or get little sunshine on your skin.

Rickets can be effectively treated with vitamin D supplements. As well as giving vitamin D, doctors may also prescribe calcium supplements to treat rickets.” (Source : http://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/rickets/)

 

Pasal tu amatlah penting untuk ibu mengandung minum susu. Kalau tak suka susu boleh ambil pil kalsium Shaklee yang di panggil ostematrix. Ostematrix dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium yang membantu penyerapan kalsium oleh badan.

 

 

 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk Info Dan Order :

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Pengedar Shaklee Gombak 012-3390665
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : shakleebysofia
Share Button

Kenapa Ibu Hamil Perlu Kalsium?

Kenapa Ibu Hamil Perlu Kalsium?

– Kalsium yang diambil itu amat berguna untuk kekuatan tulang khususnya bagi ibu-ibu yang memerlukan zat tersebut bagi kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal.

 

– Kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi

 

– Banyak penyelidikan dan kajian, atau lebih tepat kira-kira 14 kajian yang disenarai dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati kalsium yang tidak mencukupi meningkatkan risiko praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi

 

– Kalsium yang sedia dimiliki ibu akan diserap oleh bayi semasa dia membesar terutamanya dalam proses pembentukan tulang. Kesan paling ketara adalah ibu hamil akan kekurangan kalsium pada jumlah yang besar khususnya di akhir tempoh kehamilan.

 

– Kegagalan menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan ibu-ibu itu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya. Mereka juga berisiko tinggi menghidap osteoporosis.

 

– Pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin

 

Sumber

 

Buat pengetahuan semua, pil kalsium Shaklee dipanggil Ostematrix.  Sebotol hanya RM61 sahaja.  🙂

 

oste-matrix

 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Untuk Info Dan Order :

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Pengedar Shaklee Gombak 012-3390665
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : shakleebysofia
Share Button

Promosi April 2014 – Ostematrix – Beli 6 Percuma 1


Tulang yang kuat untuk badan yang kuat. Supplemen untuk kesihatan tulang Shaklee dirumus khas daripada campuran nutrien yang berkualiti tinggi untuk pembinaan tulang. Ia direka untuk meningkatkan penyerapan kalsium dan membantu membina tulang dan gigi yang kuat.

Antara Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium:

1. Kebas-kebas kaki dan tangan

2. Kekejangan atau kram otot

3. Sukar/susah nak tidur

4. Rapuh kuku

5. Sakit Sendi

6. Gigi reput

Klik sini untuk lebih info tentang Ostematrix.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

———————————————————————————————————————————————————–
Sebotol ostematrix adalah untuk penggunaan sebulan. 

Harga pasaran sebotol Ostematrix = RM61
Set Beli 6, Percuma 1 bernilai RM366

Nak harga lebih murah? Jom join saya dan jadi ahli Shaklee untuk menikmati Ostematrix dengan harga ahli. Klik di sini untuk cara-cara menjadi pengedar Shaklee yang sah.



Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan kawasan-kawasan berhampiran

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...