Susu lebih pekat, bayi tidur lebih lama

Susu lebih pekat, bayi tidur lebih lama

Ini testimoni customer Sofia yang bekerja sebagai jururawat di sebuah hospital swasta.

Sebagai seorang jururawat beliau perlu tinggalkan bayinya bersama suami di rumah terutama ketika beliau bekerja shift malam.

Sekarang dengan stok yang beliau dapat kumpul dengan asbab makan Shaklee, bayinya tidur lebih lama. Suami nak jaga pun senang.

Susu beliau menjadi lebih banyak, memudahkannya membuat stok. Susunya juga menjadi lebih pekat. Baby jadi cepat kenyang dan tidur lebih lama. Siapa yang tak happy kan?

Susu lebih pekat, bayi tidur lebih lama

Hendak tahu lebih tentang Set Penyusuan Asas Shaklee? KLIK DI SINI.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Share Button

Cara Menyimpan Susu Ibu

Buat ibu-ibu yang baru bersalin,

Macam Sofia dulu tak banyak ilmu tentang susu ibu. Yang Sofia tahu bila dah direct feed bayi, kita perlu pam. Pam untuk kosongkan breast kita. Dan susu yang kita dah pam tu kita simpan. Kita simpan untuk beri bayi minum lain kali tapi yang penting buat ibu-ibu yang bekerja, kita pam dan simpan agar bayi kita tak kelaparan setelah kita ke pejabat nanti.

Ingat! Susu ibu ialah susu yang terbaik buat bayi anda. Jangan cepat mengalah dan beralih kepada formula. —> Ini yang Sofia pegang dulu. I want to give the best to my baby. NO FORMULA!

Tahukah anda bahawa terdapat masa tertentu untuk menyimpan susu yang telah di pam? Haha, Sofia pun pada mulanya ingat susu tu boleh duk lama-lama atas meja. Rupanya tak boleh. Bakteria boleh hinggap dalam susu dan menyebabkan bayi kita sakit cirit-birit.

Berikut ialah cara penyimpanan EBM (Expressed breast milk) atau susu ibu yang diperah.

Cara Menyimpan Susu Ibu

 

Cara menyimpan susu ibu

Menurut Doktor Pakar Kanak-kanak yang Sofia selalu jumpa untuk Bella, susu ibu yang tidak di simpan dalam peti sejuk, mengikut cuaca di Malaysia hanya boleh bertahan selama sejam atau dua jam sahaja. Lagi panas cuaca kita, lagi senang bakteria hendak membiak.

Itu serba sedikit perkongsian Sofia tentang penyimpanan susu ibu.

Anda mempunyai masalah untuk membuat stok susu ibu? Susu ibu kurang?  Di sini banyak info tentang susu ibu –> Susu Ibu

Jangan lupa untuk menghubungi Sofia jika anda ada masalah untuk membuat menyimpanan stok anda.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Instagram : cantik.sihat.menawan
Share Button

Rahsia Susu Ibu Banyak

Rahsia Susu Ibu Banyak

 

Sofia rasa ramai ibu mengandung yang mahu menyusu anaknya tetapi apabila sudah melahirkan, sebaliknya berlaku. Berbagai-bagai alasan yang diberi mengapa mereka tidak dapat memberi anak mereka susu badan. Sebenarnya, nak menyusu ni pun kita mesti ada ilmu. Ilmu menyusu anak-anak. Dan yang paling penting sekali ialah kesabaran.

 

Berikut Sofia senaraikan beberapa rahsia susu ibu banyak :

Stok susu yang Sofia dapat kumpul untuk Bella.

Stok susu yang Sofia dapat kumpul untuk Bella.

 

1. Susukan bayi dengan susu ibu seawal jam pertama kelahiran.

2. Susukan bayi sekerapnya untuk rangsangan / stimulasi pengeluaran susu ibu dengan segera.

3. Perah susu ibu seawal 4 hari kelahiran bayi.

4. Semasa di dalam pantang / berada di rumah seelok-eloknya beri bayi susu ibu secara terus kerana khasiat susu ibu terpelihara daripada susu ibu perahan (EBM) kerana tidak terdedah dengan perubahan suhu panas sejuk. Susu susu ibu perahan boleh digunakan jika ibu kembali bekerja atau pergi keluar rumah.

5. Amalkan konsep ‘Demand and Supply’. Selagi mana ada permintaan kepada payudara, selagi itulah susu akan keluar dengan banyaknya. Jangan biarkan payudara membengkak kerana bayi tidak menyusu atau mengepam. Ia akan menyebabkan susu berkurangan secara automatic kerana payudara menghantar signal ke otak susu sudah mencukupi.

6. Disiplin dan jati diri dalam penyusuan sangat penting kerana ia melibatkan diri sendiri.

7. Perbanyakkan Doa moga ditambahkan susu ibu dan di permudahkan perjalanan menyusukan sehingga 2 tahun.

8. Banyak berjumpa dengan rakan-rakan seperjuangan yang menyokong penyusuan susu ibu.

9. Dapatkanlah sokongan daripada keluarga terdekat terutamanya suami tentang penyusuan ibu.

10. Mengambil makanan tambahan untuk menambah susu ibu. Makanan tambahan untuk menyusukan bayi perlu jika ibu kerap penat dan letih serta tidak dapat memenuhi pyramid pemakanan. Contoh makanan tambahan ialah Set Penyusuan Shaklee.

 

Sumber : http://sweetmom83.blogspot.com

 

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Share Button

Cukupkah Susu Saya?

cukupkah susu saya

Saiz Perut Bayi

 

Seringkali ibu terutamanya ibu baru risau bayinya yang baru lahir tidak cukup susu. Tangisan bayi sering disalah anggap sebagai tanda bayi lapar, sedangkan bayi menangis mungkin kerana hanya mahukan pelukan atau kerana dia tidak berasa selesa. Keadaan bertambah mencabar bila banyak suara di sekeliling ibu yang menambahkan rasa gusar hati itu. Perasaan ini boleh menjadi penyebab ibu hilang keyakinan tentang kemampuannya untuk menyusukan bayi.

 

Cukupkah susu saya? Benarkah bayi menangis kerana lapar? Sedangkan ibu baru sahaja menyusukan bayi 5 minit yang lepas.

 

Apa terjadi jika bayi minum susu terlalu banyak daripada kuantiti susu yang bersesuaian dengan umurnya?

– Bayi akan muntah susu
– Bayi berasa perutnya tidak selesa
– Bayi terbiasa minum susu dengan banyak

 

Jika ibu risau tidak cukup susu (sedangkan tidak), apa boleh terjadi?

– Ibu mungkin risau dan boleh stres
– Ibu mungkin akan memberi susu lain selain daripada susu ibu
– Bayi akan terlalu kenyang dan kurang meminum susu ibu
– Bayi kurang mendapat khasiat susu ibu kerana telah dikenyangkan dengan susu buatan
– Susu ibu yang tidak dirangsang kerana kurang ‘demand’ ini, membuatkan ‘supply’ berkurangan
– Lama-kelamaan ibu boleh mengalami masalah kurang susu

 

Dengan mengetahui saiz perut bayi baru lahir dan anggaran kuantiti susu ibu yang diperlukan, inshaAllah

– Ibu yakin badan ibu menghasilkan susu yang mencukupi untuk bayi kerana bayi cuma minum sedikit sahaja pada permulaan hidupnya
– Ibu boleh menapis kata-kata orang lain yang menyarankan ibu untuk menambah susu lain selain daripada susu ibu
– Kemungkinan untuk ibu menjayakan misi penyusuan susu ibu secara eksklusif akan meningkat

Credit : www.ratuhati.com

 

Dapatkan set menyusu Shaklee untuk susu lebih pekat dan lebih berkhasiat.

Hubungi kami atau order terus di sini –>http://bit.ly/SetMenyusuShaklee-ItsAllAboutTheVits

 

 

Untuk Info & Order:

 

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves

Share Button

Set Menyusu – Terpaksa Beli Deep Freezer

Set Menyusu Shaklee

 

Testimoni ini adalah daripada pelanggan Sofia sendiri yang telah menggunakan Set Menyusu Shaklee –

 

1 sovitamin

  2 sovitamin

 3 sovitamin

 

Ceritanya, semasa dia baru menghubungi Sofia, dia hanya dapat kumpul 2oz sekali pam.

Katanya dia sudah membeli ESP. Jadi Sofia cadangkan dia makan alfalfa agar susu dia akan jadi lebih banyak dan pekat.

Selepas beberapa hari dia bagitahu Sofia dia sudah boleh dapat 5oz sekali pam.

Tak lama kemudian pula dia menghubungi Sofia untuk memberitahu dia sekarang terpaksa cari deep freezer untuk simpan kesemua stok susu badannya.

Alhamdulillah. Suka sangat bila dapat tolong sesama kita. Semuanya dengan Set Menyusu Shaklee.

 

Ingin mencuba Set Menyusu Shaklee?

Hubungi kami atau order terus di sini –>http://bit.ly/SetMenyusuShaklee-ItsAllAboutTheVits

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...