Cara Menyimpan Susu Ibu

Buat ibu-ibu yang baru bersalin,

Macam Sofia dulu tak banyak ilmu tentang susu ibu. Yang Sofia tahu bila dah direct feed bayi, kita perlu pam. Pam untuk kosongkan breast kita. Dan susu yang kita dah pam tu kita simpan. Kita simpan untuk beri bayi minum lain kali tapi yang penting buat ibu-ibu yang bekerja, kita pam dan simpan agar bayi kita tak kelaparan setelah kita ke pejabat nanti.

Ingat! Susu ibu ialah susu yang terbaik buat bayi anda. Jangan cepat mengalah dan beralih kepada formula. —> Ini yang Sofia pegang dulu. I want to give the best to my baby. NO FORMULA!

Tahukah anda bahawa terdapat masa tertentu untuk menyimpan susu yang telah di pam? Haha, Sofia pun pada mulanya ingat susu tu boleh duk lama-lama atas meja. Rupanya tak boleh. Bakteria boleh hinggap dalam susu dan menyebabkan bayi kita sakit cirit-birit.

Berikut ialah cara penyimpanan EBM (Expressed breast milk) atau susu ibu yang diperah.

Cara Menyimpan Susu Ibu

 

Cara menyimpan susu ibu

Menurut Doktor Pakar Kanak-kanak yang Sofia selalu jumpa untuk Bella, susu ibu yang tidak di simpan dalam peti sejuk, mengikut cuaca di Malaysia hanya boleh bertahan selama sejam atau dua jam sahaja. Lagi panas cuaca kita, lagi senang bakteria hendak membiak.

Itu serba sedikit perkongsian Sofia tentang penyimpanan susu ibu.

Anda mempunyai masalah untuk membuat stok susu ibu? Susu ibu kurang?  Di sini banyak info tentang susu ibu –> Susu Ibu

Jangan lupa untuk menghubungi Sofia jika anda ada masalah untuk membuat menyimpanan stok anda.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Instagram : cantik.sihat.menawan
Share Button

Cadangan Set Menyusu Semasa Berpuasa

Risau, risau, risau. Itu yang dirasakan menjelang bulan Ramadhan ini. Risau susu badan tak cukup untuk si kecil yang tersayang.
Saya rasa bukan saya seorang yang merasa begitu. Pasti ramai lagi yang macam tu kan?
Sepanjang Syaaban ini, saya mula mengganti puasa saya. Alhamdulillah, dengan Shaklee saya masih dapat menyusu anak saya walaupun sedang berpuasa.
Apa yang saya makan?

Semasa bersahur saya makan nasi, beberapa biji buah tamar dan saya bancuh air nestle bliss bersama Energising Soy Protein (ESP) dan Performance Drink. Tak lupa juga saya makan vitamin b-complex dan juga alfalfa. ESP dan Performance Drink membuatkan saya kenyang dan kurang dahaga sehingga waktu berbuka. Vitamin b-complex pula memberikan saya tenaga yang diperlukan sepanjang hari dan alfalfa memastikan susu sentiasa ada.
Selepas berbuka pula, saya akan makan alfalfa, vita-lea (multi-vitamin) dan chewable vitamin C. Sebelum tidur saya telan 4 biji Ostematrix agar kalsium untuk tulang saya mencukupi (ibu menyalurkan kalsium kepada anak ketika hamil dan selepas hamil melalui susu ibu. Jika ibu tidak dapat kalsium yang mencukupi, risiko mendapat penyakit osteoporosis adalah tinggi).
InsyaAllah dengan kedatangan Ramadhan ini saya akan kekal bertenaga dan yang penting susu untuk Bella sentiasa ada dan mencukupi.
Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan kawasan-kawasan berhampiran
Share Button

Set Penyusuan Optimum Shaklee

Terdiri daripada ESP, Vita-lea, B-Complex, Chewable Vita-C, Alfalfa dan Ostematrix. Sesuai untuk ibu-ibu yang mempunyai masalah penghasilan susu. Set ini membantu memenuhi dan memperbaiki mana-mana kekurangan zat dalam tubuh ibu supaya dapat berfungsi dengan lebih baik.



Isabella bersama set penyusuan optimum Shaklee
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk Info & Order: 

Tengku Sofia Sabrina

Shaklee Independent Distributor

Shaklee ID – 905873

Email: sofia_sabrina@yahoo.com

SMS/Whatsapp: 012 3390665

COD: Gombak dan kawasan-kawasan berhampiran

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...