Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C

 

Mesti ramai yang tahu tentang kebaikan Vitamin C tetapi adakah anda tahu jika anda sedang mengalami masalah akibat kekurangan Vitamin C?

Baca : Kebaikan Vitamin C

 

Antara tanda-tanda kekurangan Vitamin C adalah:

 

1. Wajah nampak tua sebelum usia

Ini adalah kerana Vitamin C bantu dalam penghasilan Kolagen iaitu tisu penyambung yang membantu dalam mengekalkan kekuatan dan keanjalan kulit, rambut, kuku, ligamen, otot, tulang, sendi, tendon, mata, gusi dan saluran darah.

Kolagen sering dianggap sebagai “gam yang memegang badan bersama-sama”.  Kekurangan kolagen akan menyebabkan antaranya kedutan berlaku maka wajah akan nampak tua.

 

 

2. Cepat stress

Kajian menunjukkan Vitamin C dapat mengawal tahap hormon yang dikeluarkan akibat tekanan emosi yang tinggi. 

Menurut sharecare.com – Vitamin C helps to reduce stress because it allows the body to quickly clear out cortisol, a primary stress hormone that increases sugars in the bloodstream. Although helpful in a fight or flight scenario, regularly elevated levels of cortisol in your body suppress normal functioning of the digestive system, reproductive system, and growth processes. Vitamin C helps to regulate cortisol and prevent blood pressure from spiking in response to stressful situations. Grab an orange, a kiwi, or try a supplement of 3,000mg for maximum benefit.

 

 

3. Mudah demam

Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun.  Sistem imun yang tinggi InsyaAllah akan mengurangkan seseorang itu dijangkiti demam.

 

4. Mudah selesema

Vitamin C membantu mengurangkan risiko selesema.

 

 

5. Kulit cepat kering

Kajian yang dilakukan oleh The University of Maryland Medical Center menyatakan bahawa pengambilan vitamin C yang rendah dalam diet mungkin boleh menyebabkan kulit menjadi kering, bersisik atau kasar. Ini adalah kerana Vitamin C amat penting dalam membantu penghasilan kolagen. 

 

 

6. Luka lambat sembuh

Vitamin C meningkatkan keanjalan kulit dan mempercepatkan tisu terbentuk bagi penyembuhan yang cepat.

 

 

Adakah anda kekurangan Vitamin C? Anda boleh dapatkan sebotol Vitamin C daripada Sofia hari ini. 😃

 

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Pengedar Shaklee Gombak 012-3390665
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : kedaivitamingombakdanbatucaves
Continue Reading

Testimoni Tekak Sakit Makan Chewable C Shaklee

 

Testimoni Tekak Sakit Makan Chewable C Shaklee

Eh, betul ke makan Chewable C Shaklee jadi tekak sakit ni?
 
 
Tekak sakit
 
Continue Reading

Nak Nangis Sakit Lutut

Nak Nangis Sakit Lutut!!!

 

Hari ni Sofia nak kongsi pengalaman Sofia mengenai Collagen Powder Shaklee.

 

Collagen Powder Shaklee memang terkenal sebagai salah satu minuman kecantikan tapi tahukah anda collagen juga diperlukan untuk kesihatan tulang dan sendi otot?

 

Kali terakhir Sofia minum Collagen ni masa nak raya puasa beberapa bulan lepas. Ye laaa, nak cantik masa raya kan? 🙈

 

Lepas habis sekotak Sofia tak makan dah collagen tapi Sofia konsisten makan produk Shaklee yang lain.

 

Kisahnya, Jumaat lepas Sofia sakit lutut. Lutut boleh bengkok tapi tak boleh nak luruskan. Sakit!!! 😣

 

Nak solat pun kena solat duduk kat kerusi. 😥

 

Sofia dah gi urut. Pain killer pun dah makan.

 
Tapi tak de perubahan. 😅

 

Ostematrix dan OmegaGuard pun makan juga tapi kaki masih sakit.

 

Isnin sebelum tidur, baru Sofia teringat nak minum Collagen Powder.

 

Kesannya, Selasa dah kurang sakitnya.

 

Hari ni Rabu, pagi lagi Sofia dah minum Collagen di bancuh bersama Cinch Shake. Tinggal sikit aje sakit di lutut ni bila nak luruskan selepas bengkok.

 

Buat kawan-kawan yang ada masalah macam Sofia (ye la dah 40an banyak sakit-sakit dah badan ni), Sofia syorkan sangat minum Collagen Powder ni.

 

Bukan sendi aje sihat, kulit pun makin tegang! 

 

sakit lutut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Continue Reading
1 2 3 18