Panduan Berpantang

Panduan Berpantang

Berpantang yang diamalkan dalam masyarakat Melayu, Cina dan India lebih kurang sama kerana tumpuan lebih kepada aspek pemakanan. Makanan yang sejuk seperti sayur-sayuran tertentu sepatutnya dikurangkan kerana ia boleh menyebabkan badan berasa sejuk, lantas menyebabkan tubuh menjadi ‘tidak kuat’ pada waktu tua. Selain menitik beratkan aspek pemakanan ada juga cara berpantang yang melarang mandi dan menyikat rambut atas alasan melindungi ibu dan bayi daripada kecelakaan. Ada banyak lagi amalan yang ‘diharamkan’ dilakukan ketika berpantang, tetapi sejak kebelakangan ini dipandang sepi masyarakat moden. Sungguhpun begitu secara ringkasnya berpantang bertujuan merehatkan tubuh badan dan memberikan kembali tenaga dan darah yang banyak hilang akibat proses kelahiran. Umumnya berpantang ini hanya membabitkan 44 hari atau sebulan lebih.

 
 
Cara Berpantang Masyarakat Melayu :
 
  • Urutan – bertujuan melancarkan peredaran darah dan biasa dimulakan tiga hari selepas kelahiran. Ia tidak boleh dielakkan kerana akan menyebabkan tubuh berasa sengal.
  • Bertungku – bertujuan mengeluarkan darah kotor terutama saki baki darah beku, membuang angin dan menyembuhkan luka peranakan selain mengecutkan urat yang kembang. Ia selalu dilakukan pagi dan petang.
  • Bertangas – bertujuan membuang angin meroyan, mengecutkan vagina, menyihatkan sistem peranakan, membetulkan kedudukan salut peranakan dan mengecutkan rahim.
  • Berbengkung – perlu dilakukan sepanjang tempoh berpantang. Elakkan perut buncit selain berfungsi mengembalikan kedudukan peranakan. Ia juga dikatakan sebagai alat membantu ‘mendapatkan’ kembali tubuh langsing kerana ia menghalang daripada makan banyak.
  • Mandi rempah ratus – bertujuan membuang angin dalam badan selain menghaluskan kulit. Ia juga dikatakan mampu mengekalkan kesegaran dan naik seri wajah.
  • Memakai param dan pilis – bertujuan mengelakkan pening dan menyebabkan mata rabun.
  • Minum jamu – bertujuan memanaskan badan, mempercepatkan rahim mengecut selain merapatkan kembali bahagian sulit.
 
panduan berpantang
 
                                                                        Param

 

Elakkan :

 
  • Keluar rumah
  • Membuat pergerakan pantas atau lasak dengan kata lain kurangkan berjalan
  • Makan dan minum berlebihan
  • Membaca dan melaksanakan kerja yang memerlukan tumpuan seperti menjahit
  • Terdedah kepada cuaca sejuk
 

Source : http://pmr.penerangan.gov.my

Banyak pantang larangnya kan? Tapi tak salah kalau kita ikut saja. Untuk dapatkan set pantang secara moden, boleh click Set Berpantang Shaklee. 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

ESP Out Of Stock!!!

Pagi-pagi dah dapat mesej ni:

Shaklee:Due to overwhelming demand, ESP is out of stock now. We will advise you once the stock is available. Sorry for any inconvenience caused
Nak buat macam mana ye? ESP ni memang Shaklee’s Best Seller. Terutama time puasa dan nak raya. Lagi orang mencari-carinya. Ada yang guna sebagai milk booster, ada yang nak cantik (kulit jadi gebu, kuku jadi cantik), ada yang guna untuk bertenaga dan kurang lapar semasa berpuasa. Macam-macamlah kegunaan ESP.
Tapi takpe. Kalau dah takde, takde lah ye. Untuk sementara waktu, sesiapa yang perlukan ESP bolehlah minum meal shakes. Meal shakes pun protein drink juga.
Apa itu Meal Shakes?
Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.
Siapa yang perlukan Meal Shakes?
1. Anak-anak yang susah nak makan terutamanya yang kurang selera mkn atau yang sembelit atau pun kanak2 obese atau y memilih makan
2. Orang dewasa yang tak sempat nak breakfast (mealshake sangat sesuai sebab ada complete nutrition), sesuai untuk diminum sewaktu bersahur
3. Ibu mengandung yang alahan teruk.(tak boleh nak makan asyik muntah2)
4. Anak kecil yang sering demam dan selesema (bagus untuk menguatkan sistem imun badan)
5. Sangat sesuai di ambil untuk anak2 yang obes atau berat badan berlebihan.
6. Ibu2 mengandung, menyusu, pesakit-pesakit dalam proses pemulihan selepas operation, mereka yang inginkan kulit cantik, ingin kekal sihat khususnya yang tak gemarkan supplemen dalam bentuk tablet kerana Meal shake ni datang dalam bentuk serbuk, dibancuh jadi minuman yang lazat.
7. Mereka yang ingin menambah/memantau berat badan.
Hanya 120 kalori dalam setiap hidangan. Boleh ditambah ke dalam jus, protin soya atau ape-ape minuman sahaja…dan sedap diminum sejuk atau suam.. Ianya sesuai untuk semua peringkat umur.
Nak tahu lebih lanjut tentang meal shakes? Boleh click di sini – Info tentang meal shakes
Jangan dikenang barang yang tak ada. Meal shakes kan ada?! 🙂
Untuk Info & Order: 
Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan kawasan-kawasan berhampiran

Continue Reading

Related Posts

Kenapa Nak Jadi Ahli Shaklee???

Alhamdulillah semalam dapat menaja seorang lagi ahli Shaklee. Ini menjadikan anak buah dalam susur galur saya seramai 7 orang. Bolehlah saya update details Shaklee Agents nanti 🙂
 
Apa keistimewaan menjadi ahli? Yang paling diketahui ramai, setelah mendaftar sebagai ahli Shaklee, bolehlah kita terus membeli produk Shaklee dengan harga ahli yang jauh lebih murah daripada harga runcit
 
Seterusnya, apa keistimewaannya???

Pelan Jualan Menarik Shaklee

 

Peluang Jana Pendapatan di Shaklee

Program Ganjaran Tunai

Bonus Kumpulan Peribadi (21%)

Bonus Peribadi Bersih merupakan pendapatan yang dibayar oleh Shaklee berdasarkan jumlah PV Kumpulan Bulanan. Peratusan Bonus Peribadi Kasar diambilkira melalui UV kumpulan. Peratusan ini akan meningkat seiring dengan kenaikan tanggungjawab kepimpinan seseorang bilamana seseorang menaja pengedar baru masuk ke dalam kumpulan. Untuk melayakkan diri menerima Bonus Peribadi, Pengedar mestilah mempunyai paling minimum 30 UV Peribadi dalam bulan pembayaran bonus.

Bonus Kepimpinan (21%) (sehingga 6 paras ke atas)

Seseorang layak menerima Bonus Kepimpinan apabila dia melahirkan Pemimpin Jualan yang baru di dalam organisasinya (“break out”). Bonus Kepimpinan dibayar kepada semua Pemimpin Jualan yang layak dan menepati prestasi yang digariskan untuk bonus ini.
Bonus Kepimpinan dibayar berasaskan pada PV Kumpulan sehingga Pemimpin Jualan tahap ke-enam. Pembayaran bonus ini berasaskan jumlah sebenar Kiraan Mata pada Tahap Pertama (First Level Point Count) dalam kumpulan tersebut.

Insentif Coordinator (sehingga 1.5%)

Bonus Insentif Khas Shaklee (Insentif Coordinator) merupakan satu insentif dan ganjaran bagi prestasi perniagaan cemerlang yang ditawarkan kepada pangkat Coordinator dan ke atas, yang layak.

 

Program Kereta

Program Subsidi Kereta Shaklee ialah program insentif yang ditaja khas oleh Shaklee untuk semua para Pemimpin Jualan Shaklee yang menepati syarat-syarat yang ditentukan.

Pemimpin Jualan yang menepati syarat kelayakan akan mendapat kredit kereta setiap bulan dimana mereka perlu memenuhi syarat perlaksanaan Program Kereta ini secara minimum.

Program Konvensyen/Insentif

Sebaik sahaja seseorang mencapai pangkat Supervisor, dia telah mula mendapat mata terkumpul untuk Program Konvensyen Shaklee. Destinasi dan kelayakan UV bagi setiap konvensyen berbeza pada setiap tahun.

Berminat nak join Shaklee juga? Boleh baca di sini untuk maklumat lanjut.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves

Continue Reading

Related Posts

Susu Merudum Semasa Berpuasa?

Adakah anda seorang ibu menyusu?
Berpuasa tak hari ini? Susu merudum kerana berpuasa?
Cubalah alfalfa, Energising Soy Protein (ESP) dan Performance Drink.
Saya sendiri mengamalkan ketiga-tiga ini sewaktu bersahur dan Alhamdulillah masih dapat menyusu anak saya yang berusia 10 bulan sepanjang berpuasa.
Alfalfa penggalak susu. ESP mengenyangkan perut dan Performance Drink untuk mengelak dehidrasi. Saya paling suka Performance Drink kerana ia mengelakkan saya merasa haus setiap kali anak menyusu.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873

Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan kawasan-kawasan berhampiran
Continue Reading

Related Posts

Supplemen Untuk Kanak-kanak




Mengapa Omega Guard dan Meal shakes adalah satu combinasi yang baik buat anak anda?

– bantu tingkatkan selera anak
– bantu tingkat sistem imunisasi untuk lawan jangkitan kuman dan virus
– kurangkan alahan pada kulit dan cantikkan tekstur kulit
– sihatkan paru-paru
– bantu pembesaran kerana mendapat protein yang cukup
– mengurangkan masalah sembelit kerana meal shakes kaya serat dan omega mampu licinkan pembuangan
– bagus untuk kesihatan otak kanak-kanak
                          



Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873

Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 3390665
COD: Gombak dan kawasan-kawasan berhampiran
Continue Reading

Related Posts