Ujian Telur

Ujian Telur

 

Pagi ni Sofia nak kongsikan cara bagaimana nak tentukan telur masih segar atau sudah busuk dengan membuat ujian telur.

 

Kalau diikutkan tarikh luput pada sarang telur tu ialah 17 Julai 2017. Dah lebih 10 hari. Nak buang sayang. Nak masak takut dah busuk. Jadi Sofia cubalah buat ujian telur yang ringkas ni.

 

Senang sangat. Mulakan ujian telur dengan memasukkan telur ke dalam bekas berisi air sejuk dan lihat kedudukan telur tersebut.

 

1.Sangat Segar – Telur yang amat segar akan tenggelam ke bawah dan terbaring dengan elok.

 

2. Berusia Seminggu -Telur yang dah seminggu akan tenggelam tetapi bahagian hujung yang ‘gemuk’ pada telur akan terangkat sedikit

 

3. Berusia 3 minggu – Telur yang berusia 3 minggu akan seimbang pada bahagian yang runcing manakala bahagian yang ‘gemuk’ akan naik ke atas.

 

4. Telur Busuk – Telur yang dah lama akan terapung, terlonjak ke permukaan air jadi janganlah pergi makan pulak.

 

ujian telur

Ada 3 biji telur yang Sofia masih ada. 1 dah terangkat, bermakna sudah busuk. 2 lagi masih berada di dasar, bermakna masih boleh di masak dan makan

 

Tamat sudah ujian telur kita pagi ini. Mudah bukan?

 

Ehsan Google

 

Tahukah anda telur juga adalah sumber protein?  Protein amat diperlukan oleh sel-sel badan kita.  Jom baca lebih lanjut tentang protein di sini —> http://sovitamin.com/protein-dalam-diet-satu-keperluan/

 

Sofia tak jual telur tapi Sofia jual produk kesihatan jenama Shaklee.  😀

 

Untuk Info Dan Order :

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Pengedar Shaklee Gombak 012-3390665
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : shakleebysofia
Share Button

Badan Tanpa Air

Badan Tanpa Air

 

Pernahkah anda terfikir apa yang terjadi kepada badan kita tanpa air yang mencukupi?

 

Kita digalakkan untuk minum 1 liter air bagi setiap 25kg berat badan kita. Oleh itu, seorang dewasa yang mempunyai berat sebanyak 55kg seharusnya minum 2.20 liter sehari.

 

Berapa ramai di antara kita minum kuantiti air yang cukup setiap hari?

 

Mari kita lihat apa akan terjadi kepada wajah kita jika kita tidak minum air yang mencukupi.

 

badan tanpa air

 

Nak cantik secara semula jadi? Minumlah air dengan kuantiti yang diperlukan oleh badan anda.

 

Jangan lupa menghubungi Sofia untuk mendapatkan produk Shaklee anda hari ini.  🙂

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Pengedar Shaklee Gombak 012-3390665
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : shakleebysofia
Share Button

Tips Minum Air 3 Liter Sehari

Tips Minum Air 3 Liter Sehari

Tips Minum Air 3 Liter Sehari

1. Pastikan anda sukat air yang diminum. Sofia guna tumbler Shaklee ni. 4 kali isi dan minum sampai habis cukuplah 3 liter.

2. Jangan minum air lain selain air kosong dalam bekas yang disukat tu. Minuman lain seperti kopi, teh, susu semua tak kira tau. Kalau dah minum teh beberapa cawan macam mana nak minum air masak pula? Kan dah kembung perut dengan air teh.  😛

3. Bawa tumbler ini bersama-sama anda. Minum dan minum. Haha bukan minum sekali harung 3 liter. Minum la sikit-sikit sepanjang hari.
 

Salah satu fungsi air masak ialah mencuci buah pinggang kita dan menghidratkan badan kita.

Nak best lagi kalau dah hilang terlampau banyak air, minumlah performance drink, minuman isotonik daripada shaklee.

 

Kalau berminat nak tahu lanjut tentang Performance Drink boleh cek DI SINI.  Performance drink Shaklee berperisa oren. Sangat sedap di minum.

 

Seperti biasa, kalau nak produk Shaklee hubungi Sofia ye.  🙂

 

Pengedar Shaklee Anda,

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Pengedar Shaklee Gombak 012-3390665
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Instagram : hamil.berpantang.menyusu
Instagram : shakleebysofia
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...