Tanda-tanda Hendak Bersalin

 

tanda-tanda hendak bersalin

Apabila kandungan sudah memasuki 37 minggu, anda harus mengawasi tanda-tanda hendak bersalin.

 

Antara tanda-tanda hendak bersalin ialah:

  • Sakit yang teruk pada bahagian bawah belakang atau pada bahagian abdomen, selalunya disertai oleh rasa kejang seolah-olah senggugut.
  • Anda boleh lihat sedikit darah (lelehan mukus berwarna kecoklatan atau bercampur dengan darah). Jika ia melepasi penyekat mukus yang menyekat serviks, anda berada di ambang pelahiran atau mungkin dalam masa beberapa hari lagi. Ia adalah tanda yang proses kelahiran sedang berlaku.
  • Kontraksi berlaku pada jarak waktu yang lebih pendek dan kerap, dan menjadi lebih lama dan lebih sakit.
  • Air ketuban anda pecah. Walau bagaimanapun, proses kelahiran hanya berlaku jika disertai dengan kontraksi yang membuka serviks anda.

 

Jika salah satu di atas berlaku, janganlah panik. Dapatkan bantuan dan pergilah ke hospital berhampiran anda.

Anda sedang mencari set berpantang untuk selepas bersalin nanti? Klik sini untuk Set Bersalin Shaklee.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

Amalan Sebelum Tidur

Amalan Sebelum Tidur

 

amalan sebelum tidur

Apakah amalan anda sebelum tidur?

 

Semoga tidur kita juga menjadi satu ibadah. Selamat malam!

 

Hubungi Sofia untuk mendapatkan produk Shaklee anda hari ini.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

Tips Susu Ibu Banyak – Tandem Pumping

Tips Susu Ibu Banyak

 

Antara tips untuk banyakkan susu ibu ialah untuk memerah payudara dengan pump setelah bayi selesai direct feed. Ini untuk memastikan payudara betul-betul kosong dan memberi signal kepada badann untuk terus menghasilkan susu.

Tetapi bila bayi sendiri menyusu dalam satu jangka masa yang lama ramai ibu-ibu yang mengeluh kerana tidak cukup masa.

 

Tahukan anda Kaedah Tandem Pumping?

 

Tandem Pumping

Antara cara untuk banyakkan lagi susu ibu ialah dengan kaedah Tandem Pumping. Tandem Pumping ini ialah bila anda direct feed bayi dan pump payudara lagi sebelah. Dengan cara ini juga anda akan lebih cepat mengalami let down kerana hisapan baby secara automatik akan merangsang penghasilan susu di kedua-dua belah breast. Bagus untuk diamalkan semenjak dalam pantang.

 

Antara kebaikan tandem pumping ialah:

  • Memperbanyakkan air susu ibu
  • Boleh mengatasi Puting Ibu tersumbat
  • Tandem pumping akan mengurang rasa bengkak payudara akibat susu banyak.
  • Tidak perlu risau sama ada susu cukup atau tidak untuk si kecil kerana asas penyusuan adalah ‘demand and supply’. Selagi bayi menyusu selagi itu susu akan banyak.

 

tips tandem pumping
Tandem pumping

 

Sofia sendiri menggunakan kaedah ini semasa menyusukan Bella dahulu. Memang banyak susu yang kita boleh dapat. Waktu ini anak kenyang, stok untuk anak pun boleh dapat.

 

Anda sedang mencari Set Menyusu? Klik sini untuk Set Menyusu.

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

Tips Mudah Bersalin

Tips Mudah Bersalin

 

Setelah melalui masa selama 9 bulan mulalah ibu merasa resah gelisah untuk bersalin. Time ni dulu, Sofia dah mula mencari tips mudah bersalin dan cara-cara bersalin. Kenapa Sofia cari? Sebab Sofia tak suka nak melalui sesuatu tanpa Sofia tahu caranya. Jadi waktu ini memang Cik Google kerap jadi peneman. Takde la rasa takut sangat bila nak bersalin nanti.

 

tips mudah bersalin

Ni antara tips yang boleh diamalkan buat bakal ibu-ibu di luar sana.

 

Kredit: Info Ibu Hamil

 

Anda sedang mencari set berpantang untuk selepas bersalin nanti? Klik sini untuk Set Bersalin Shaklee.

 

 

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

7 Sunnah Hebat

Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari.

Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

? Pertama:

Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

 

? Kedua:

Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

 

? Ketiga:

Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

 

? Keempat:

Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

 

? Kelima:

Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

 

? Keenam:

Jaga wudhu’ terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwu dhu’. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu’ senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

 

? Ketujuh:

Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

? Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

 

Sumber : Whatsapp

Hubungi Sofia untuk mendapatkan produk Shaklee anda hari ini.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

10 CARA BAGAIMANA BANGKIT DARI JATUH

10 CARA BAGAIMANA BANGKIT DARI JATUH

1. Pertama sekali kena mengaku bahawa SEMUA silap berpunca dari kita

2. Istighfar banyak banyak. Reset diri sendiri ke zero point

3. Set matlamat baru. Lebih tinggi dari yang dicapai sebelum ini.

4. Lupakan masa gemilang lepas, lupakan waktu riang lepas. Anggap segala bermula dari tiada. Dari tiada kepada ada. From zero to hero. Build from nothing

5. Asingkan kawan negatif dan positif, tinggalkan yang negatif dan mixed dengan positif people.

6. On connection dengan Allah SWT, Off connection dengan makhluk yang tak memberi manfaat. Keep attached dengan Allah.

7. Bahagi masa kepada 3 bahagian, rehat, kerja dan ibadat.

8. Believe, believe dan believe. Percaya dan yakin 1000% akan bangkit semula

9. Banyak tersenyum dari merenung. Walaupun yang dapat musibah ataupun pun kebaikan.

10. Buat , buat dan buat. Jangan pandang belakang, kiri kanan , side mirror pun jangan tengok. Jalan terus sahaja.

Semoga membantu.

Sumber : Group Whatsapp

Nak dapatkan produk Shaklee?  Hubungi Sofia ye.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

Protein Untuk Ibu Mengandung

Protein Untuk Ibu Mengandung – Cukupkah Protein Anda Hari Ini?

 

Anda seorang ibu mengandung? Pernahkah anda terfikir cukupkah pengambilan protein anda hari ini?

 

cukupkah protein

 

Mengapa Anda Perlu Protein Semasa Mengandung

Asid amino yang membentuk protein adalah blok pembinaan sel-sel badan anda dan juga tubuh bayi anda. Adalah sangat penting untuk mendapatkan protein yang mencukupi sepanjang kehamilan terutamanya semasa trimester kedua dan ketiga iaitu apabila bayi sedang membesar paling cepat dan payudara dan organ-organ anda semakin membesar untuk menampung keperluan bayi anda.

 

Berapa Banyak Protein Yang Anda Perlukan

Wanita hamil : kira-kira 70 gram protein sehari

Wanita yang tidak hamil : kira-kira 45 gram

 

Makanan Apakah Yang Merupakan Sumber Protein

Kacang adalah sumber protein yang bagus seperti juga daging tanpa lemak, ayam, ikan dan kerang-kerangan , telur , susu , keju, tauhu, dan dadih. Walaupun produk haiwan mengandungi protein yang lengkap (semua sembilan komponen asid amino) dan sumber tumbuh-tumbuhan lain yang pada amnya tidak mengandungi protein yang lengkap, memakan pelbagai jenis makanan sepanjang hari akan membantu memastikan anda mendapat semua asid amino yang anda perlukan.

 

Tanda-tanda Kekurangan Protein

Penurunan berat badan, keletihan otot, jangkitan yang kerap dan pengekalan cecair yang teruk (severe fluid retention) boleh menjadi tanda-tanda bahawa anda tidak mendapat protein yang mencukupi dalam diet anda.

Credit : http://www.babycenter.com

Shaklee menyediakan dua produk sumber protein iaitu ESP dan Meal Shakes.

 

esp
ESP – Energizing Soy Protein

 

meal shakes
Meal Shakes

Sila klik di sini untuk maklumat lanjut tentang ESP.

Sila klik di sini untuk testimoni ESP untuk ibu hamil.

Sila klik di sini untuk 5 sebab kenapa ibu mengandung harus minum ESP.

Sila klik di sini untuk maklumat lanjut tentang meal shakes.

 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk Info & Order:

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts

Panduan Penjagaan Kulit Bayi

Melihat bayi yang berkulit putih gebu, pasti rasa geram seperti hendak mencubitnya sahaja. Namun bukan semua bayi dikurniakan kulit secantik dan seputih salju.

Bagaimana hendak mendapatkan kulit bayi yang bebas daripada cela? Mungkin tip berikut boleh dijadikan panduan untuk menjaga kulit bayi sihat dan bersih.

 

Panduan Penjagaan Kulit Bayi

1. Pilih pakaian dan kelengkapan tempat tidur yang diperbuat daripada kain kapas. Ia membantu kulit bernafas seterusnya membuatkan bayi selesa.

 

 
2. Pilih fabrik semulajadi seperti kain kapas untuk pakaian bayi anda kerana ia kurang merengsakan kulit mereka.

 

 
3. Elakkan penggunaan buih mandi yang beralkali kerana boleh mengeringkan kulit bayi. Sebaiknya titikkan beberapa titisan krim mandian susu ke dalam besen mandian. Selepas mandi, sapukan losyen pada badan bayi.

 

 
4. Simpan pakaian bayi dalam bekas yang bertutup untuk mengelakkan daripada habuk dan hama yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi.

 

 
5. Kerap membasuh sarung bantal, tilam dan permainan lembut bayi bagi mengelakkan pembiakan kuman.

 

 
6. Pastikan anda kerap menukar lampin pakai buang bayi terutama bila dia asyik membuang air kecil. Sebelum memakaikan lampin yang baru, sapukan krim perlindungan pada punggungnya untuk memberikan kulit bayi perlindungan tambahan.

 

 
7. Air mandian bayi hendaklah suam-suam kuku dan bukan panas supaya kulit bayi tidak mudah mengalami kerengsaan.

 

 
8. Jangan memandikan bayi dalam masa yang lama untuk mengelakkan kulit bayi daripada berkedut.

 

 
9. Penggunaan losyen pelembap turut membantu mengekalkan kelembutan dan kekuatan kulit bayi. Gunakan pelembap yang tidak mengandungi alpha hydroxyl acids atau pelindung cahaya.

 

 
10. Kuku bayi sangat tajam, nipis dan memanjang dengan cepat. Anda perlu kerap merapikan kukunya iaitu dua kali seminggu. Ia untuk mengelakkan kuku bayi baru lahir boleh mencakar kulit muka mereka sendiri.

 

 
 

 

Isabella – Beberapa minit selepas lahir pada 4 September 2012

Anda sedang mencari set berpantang? Klik sini untuk Set Bersalin Shaklee.

Anda sedang mencari set menyusu? Klik sini untuk Set Menyusu.

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram/WeChat: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves
FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves
FB Page: Its All About The Vits
FB Page: Berpantang dan Menyusu Bersama Supplement Semulajadi
Instagram : cantik.sihat.menawan
Continue Reading

Related Posts