Cuti Umum Sempena Pertabalan Agong Ke 16

Pertabalan Agong
Pengumuman Cuti Umum Pertabalan Agong Ke-16

Sebenarnya Sofia agak terkejut bila dapat tahu pertabalan Agong kali ini ada cuti umum. Seingat Sofia biasanya tak cutikan? Bolehlah kali ini duduk di rumah dan kita menonton majlis pertabalan di televisyen. Sejarah tu! Penting nak disampaikan pada anak cucu. Nanti bolehlah Sofia beritahu kepada cucu Sofia, “Masa pertabalan Agong yang ke-16 dulu, nenek tengok di tv.” Hehe berangan sekejap.

 

Siapakah Yang Di-Pertuan Agong ke-16

 

Pertabalan agong
Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah

 

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah atau Al-Sultan Abdullah Al-Haj (diputerakan sebagai Tengku Abdullah pada 30 Julai 1959 di Pekan, Pahang, Malaysia) ialah Yang di-Pertuan Agong Malaysia ke-16 dan Sultan Pahang ke-6 yang dimasyhurkan pada 15 Januari 2019. Baginda sebelum ini menyandang jawatan Tengku Mahkota Pahang hampir 44 tahun. Pada tahun 2016, baginda telah dimasyhurkan sebagai Pemangku Raja Pahang setelah mendapat perkenan oleh Sultan Pahang.

 

Pada 24 Januari 2019, Majlis Raja-raja telah berkenan memilih baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong yang ke-16 dan akan memulakan pemerintahan baginda di tampuk Persekutuan pada 31 Januari 2019.

 

Kredit : Wikipedia

 

Tengku Sofia Sabrina
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID – 905873
Email: sofia_sabrina@yahoo.com
SMS/Whatsapp/Telegram: 012 3390665
COD: Gombak dan Batu Caves

FB Page: Kedai Vitamin Gombak dan Batu Caves

Instagram : kedaivitamingombakdanbatucaves

 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat nak jadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai, trip percuma dan banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, MAGNIFICENT. Kami tawarkan kelas online percuma dan masa yang  fleksibel. Sesuai untuk pelajar dan pekerja yang mahukan satu business secara part-time dan juga full time.

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *