Kebaikan Berjalan Kaki Untuk Kesihatan

Kebaikan Berjalan Kaki Untuk Kesihatan

 

Kebaikan Berjalan Kaki Untuk Kesihatan | Pernah tak anda bangun pagi dan merasa anda tiada mood untuk berbuat apa-apa?  Rasa nak tarik selimut dan baring sahaja. Cuba anda keluar dari rumah sekejap dan mula berjalan sekitar kawasan perumahan untuk beberapa minit.

Berjalan dapat meningkatkan mood melalui beberapa cara. Berikut adalah beberapa aspek yang boleh memberi kesan positif kepada mood kerana anda berjalan kaki.

 

  1. Pelepaskan Endorfin: Berjalan dapat merangsang pelepasan endorfin, hormon kebahagiaan. Hormon ini boleh meningkatkan perasaan gembira dan mengurangkan tekanan.
  2. Peningkatan Aliran Darah: Aktiviti fizikal seperti berjalan dapat meningkatkan aliran darah ke otak, membantu meningkatkan kewaspadaan dan mengurangkan ketegangan mental.
  3. Sentuhan dengan Alam: Jika berjalan di luar, terutama di alam semulajadi, dapat memberikan suasana yang menyegarkan dan menenangkan. Pemandangan alam dan cahaya matahari juga boleh meningkatkan mood.
  4. Pemindahan Fikiran: Berjalan memberikan peluang untuk mengalihkan fikiran dari tekanan atau kebimbangan harian. Fokus pada langkah-langkah dan persekitaran sekitar boleh membantu mengurangkan tekanan mental.
  5. Peningkatan Tenaga: Walaupun kelihatan kontradiktif, aktiviti fizikal seperti berjalan dapat meningkatkan tahap tenaga. Ini boleh membantu mengatasi keletihan dan membuat anda merasa lebih segar secara keseluruhan.
  6. Interaksi Sosial: Berjalan boleh menjadi peluang untuk berinteraksi dengan orang lain, sama ada dengan rakan, keluarga, atau haiwan kesayangan. Interaksi sosial yang positif dapat memberikan sokongan emosi dan meningkatkan mood.
  7. Rutin Harian: Menjadikan berjalan sebagai sebahagian daripada rutin harian dapat memberikan struktur dan konsistensi, yang boleh meningkatkan kesejahteraan mental secara keseluruhan.
  8. Ambil Kira Muzik atau Podcast: Mendengar muzik yang positif atau podcast yang menghibur semasa berjalan boleh menambahkan elemen keseronokan dan meningkatkan mood.
Continue Reading

Related Posts

Sijil Halal Shaklee 2024

sijil halal shaklee 2024

 

Sijil Halal Shaklee 2024 | Sebagai seorang pengguna yang beragama Islam, anda pasti ingin tahu jika kesemua supplemen  Shaklee halal untuk dimakan.  Ingin Sofia nyatakan di sini kesemua supplemen Shaklee yang dipasarkan di dalam Malaysia berstatus Halal.

 

Kesemua produk Shaklee yang dipasarkan di Malaysia telah mendapat kelulusan halal daripada negara-negaranya pengeluarnya yang terletak di Amerika Syarikat dan Jepun. 
Continue Reading

Related Posts

9 Sebab Kenapa Komuniti Bisnes Shaklee Best

 

komuniti bisnes shaklee

 

Dah hampir 11 tahun Sofia dalam bisnes Shaklee ini.  Pastilah Sofia rasa best sangat bisnes ni kan?  Kalau tidak suka, macam mana Sofia nak bertahan.  11 tahun pula tu?  Selain daripada produk-produk Shaklee yang sangat best, tentulah tentang komunitinya.  Di entri ini Sofia nak kongsikan sebab-sebab mengapa Sofia katakan komuniti bisnes Shaklee best.

Continue Reading

Related Posts

1 2 3 17